Flädersblomssaft
"Fläderblomssaft är något som
har funnits i mitt liv så länge jag
kan minnas. Det ger mig riktig
sommarkänsla!"
Ingredienser för tre liter saft:
ca 40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 l vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke. Borsta citronerna noggrant i varmt vatten, skär dem i klyftor och sedan i skivor.
Lägg dem och citronsyran i bunken.
Koka upp vattnet och sockret. Häll ner vatten- och sockerblandningen i bunken och rör om. Täck över bunken och låt den stå svalt i ca 5 dygn.
Sila saften och tillsätt natriumbensoatet utrört i lite av saften.
Häll upp saften i flaskor.
Späd saften till önskad styrka.
Tips!
Frys saften om du inte tänker konsumera tre liter outspädd fläderblomssaft inom en snar framtid.