Klassisk Västerbottenpaj
"I maj 2009 fick jag gå på min första bal.
På den balen serverade västerbottenpaj
som förrätt och jag blev såld eftersom
den var så god. Att ha med den bland
mina favoriträtter var en självklarhet."
Ingredienser för fyra små pajer:
75 g smör
1 dl vetemjöl
½ msk vatten
100 g riven västerbottenost
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
salt
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i fyra små pajformar och nagga dem med en gaffel. Lägg formarna i frysen medan du förbereder pajfyllningen.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut dem och häll i fyllningen. Grädda pajerna i ytterligare 20 minuter.
Dekorera pajerna med finhackad rödlök, rom, gräslök och en klick crème fraiche vid sidan av.
Tips!
Denna paj kan göras som stor paj till lunch och även ätas kall.