Ris på Kuridskt vis med Cornflakesbotten
"Kurdiskt ris är basen i den
kurdiska matkulturen och något
som jag ätit sedan barnsben,
en självklar favorit."
Ingredienser för två portioner:
2 dl ris
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk rapsolja
1 dl cornflakes
2 msk vatten
½ dl rapsolja
Häll riset, vattnet och saltet i en kastrull, låt koka i ca 15 minuter. Rör om då och då.
När riset är al dente så ska du sila det. Skölj sedan ur kastrullen och torka den. Värm oljan i kastrullen och sänk sedan värmen när du häller i cornflakes och vattnet. Häll på riset omgående och lägg på locket.
Värm upp rapsoljan på högsta värme. När oljan är riktigt varm ska du ringla det över riset. Lägg på locket och vänta i någon minut. Riset är klart att servera när botten är fast och riset är lagom mjukt.
Tips!
Istället för cornflakes kan du använda tunt skivad potatis eller
libabröd.
För festligare ris kan du blanda en nypa saffran med 1 msk kokande vatten och sedan röra ner lite ris i detta. Blanda därefter det vita och det gula riset. Stek även 3 msk berberisbär och rör ner i riset.