Dipp- och Salladssås

Ingredienser för två portioner:

2 dl créme fraiche
1 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
2 msk grillkrydda
2 msk paprikapulver
salt

Blanda créme fraichen och majonnäsen. Pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med kryddorna.


Vitlökssås à la Ahmadnezad & Hosseini

"Denna vitlökssås kom pappa
på för många år sedan och denna
vitlökssås äter vi till i princip allt. "

Ingredienser för två portioner:

2 dl yoghurt
1 tsk majonnäs
2 vitlöksklyftor
saften ifrån en halv lime
italiensk salladskrydda

Blanda yoghurten och majonnäsen. Pressa sedan i vitlöksklyftorna och limesaften i såsen. Krydda efter behag.

Tips!
Gör dubbelsats av såsen och blanda ner det du är sugen på, så får du en god röra.


Brunsås

Ingredienser för två portioner:

½ msk smör
1 msk vetemjöl

1½ dl vatten
1 msk kalvfond

¼ vispgrädde
kinesisk soja
salt
vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner mjölet.

Sätt tillbaka kastrullen på värmen och häll i vattnet och fonden. Koka såsen i 4-5 minuter.

Späd med vispgrädden och droppa i sojan för färgens skull.

Smaka av och krydda med saltet och pepparn.


Marinad

Ingredienser för två portioner:

½ dl olivolja
3 msk soja
2 vitlöksklyftor
2 msk grillkrydda
salt
svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Blanda ner kycklingen/köttet och låt stå i kylen minst 30 minuter innan tillagning.


Dr. Servah's Frukt- och Nötbröd



Ingredienser för två limpor:

smör
sesamfrön

6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
2 dl grahamsbröd
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1½ dl hel oskalad mandel
3 tsk bakpulver
1 tsk salt

1½ brödsirap
10 dl filmjölk

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och bröa två långformar med sesamfrön.

Blanda samman de torra ingredienserna.

Rör sedan ner brödsirapen och filmjölken i de torra ingredienserna. Blanda samman till en smet. Häll sedan smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter.

Tips!
För ett ännu nyttigare bröd kan du skippa brödsirapen och brödet blir lika gott ändå.


Sallad Shirazi



"Sallad Shirazi är en bassallad
i vårt hem och en favorit."

Ingredienser för två portioner:

1 liten tomat
½ gurka
1 liten röd lök
1 lime
1 msk olivolja
salladskrydda

Finhacka tomaten, gurkan och löken. Blanda ner i en salladsskål och krydda med salladskryddan, limesaften och ringla över olivoljan.

Tips!
Ta rikligt med salladskrydda.

Hacka så smått du kan för att optimera smaken.


Sallad à la Angie



"När jag var med i Elevkåren så
hade Angelica alltid med sig goda
sallader på mötet. Så jag bestämde
mig för att göra en av hennes sallader
och denna sallad blev en favorit just
för att det får igång smaklökarna
ordentligt."

Ingredienser för två portioner:

150 g salladsmix
1 mango
200 g mozzarella
6 skivor kallrökt skinka

Skölj av salladen och lägg upp på två tallrikar. Skala och tärna mangon över salladen. Dela mozzarellan i stora bitar och dela även skinkan. 

Tips!
Har du inte mango hemma kan du ta någon annan söt frukt för att kompensera skinkans salta smak.


Caesarsallad



Ingredienser för sallad till två portioner:

2 kycklingfiléer
2-3 msk rapsolja
salt
svartpeppar

1 paket bacon

2 toastbröd
färsk basilika

60 g salladsmix
½ gurka
1-2 tomater

50 g riven parmesan

Skär kycklingfiléerna i bitar och stek dem i oljan. Salta och peppra kycklingfiléerna.

Stek sedan baconen tills de är knapriga. Lägg dem på en tallrik med hushållspapper, pappret absorberar överflödigt fett.

Tärna toastbröden och stek dem gyllenbruna i olja. Salta och peppra bröden, krydda även med lite färsk basilika.

Skölj av salladsmixen och häll den i serveringsskålen. Skölj och skiva gurkhalvan och tomaterna.

Blanda ihop alla ingredienser och riv sedan parmesanen ovanpå.

Tips!
Servera gärna med vitlökssås.

Du kan ha baconen mitt i ugnen i 150°C i ca 10 minuter om du har mycket annat på spisen.


Anita's Pastasallad



"Denna pastasallad lärde jag
mig i sexan, då tyckte jag att
den var jättegod och har lagat
den sen dess. Men på senare år
har min lillasyster börjat laga
den därav namnet."

Ingredienser för två portioner:

175 g pasta

1 kycklingfilé
1 msk olja
salt
svartpeppar

200 g fetaost
1 dl crème fraiche med franska örter

Koka pastan i en kastrull.

Tärna kycklingfilén och stek den i oljan. Krydda med salt och peppar.

Tärna under tiden även fetaosten.

När pastan är klar häller du av den i ett durkslag. Häll ner pastan i kastrullen igen. Häll även ner den stekta kycklingen, fetaosten och crème fraichen. Blanda pastasalladen och servera omgående.

Tips!
Denna pastasallad är lika god att äta kall som varm.


Pasta Carbonara



"Min pappa brukar göra den
här rätten och jag har aldrig
ätit så god pasta carbonara
som när han lagar det."

Ingredienser för två portioner:

100 g sidfläsk

120 g spaghetti

2 ägg
1 dl riven ost
svartpeppar

Strimla fläsket och stekt det utan extra fett tills det blir knaprigt.

Koka spaghettin.

Vispa äggen tillsammans med osten och pepparn. Blanda samman röran, fläsket och den avhällda spaghettin.

Servera med sallad.


Amanda's Tomat- och Fetaostpaj



"Det var min vän Amanda som bjöd mig
på den här rätten, jag bad om receptet
och för mig är det självklart att ha med
det i vår kokboken."


Ingredienser för en paj:

150 g smör
3 dl mjöl
2 tsk kallt vatten

2-3 tomater
soltorkade tomater efter behag
200 g fetaost
oregano
färsk basilika
salt
svartpeppar

3 ägg
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda smöret, mjölet och det kalla vattnet i en matberedare, eller för hand, tills det blir en deg. Tryck ut pajdegen i en form och nagga sedan med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Skölj och skiva tomaterna och de soltorkade tomaterna, lägg dem så att de täcker pajskalet, smula över fetaosten. Krydda med oregano, färsk basilika, salt och peppar.

Vispa ihop äggstanningen och häll den över pajen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Hajer's Ris



"Det här är ett kurdiskt ris som
jag har ätit sedan jag var liten.
Jag hade inte ätit det riset på
flera år men sommar 2010 kom
jag kontakt med det riset igen
och sedan dess är jag fast."

Ingredienser för två portioner:

½ dl rapsolja
½ gullök
1 kycklingfilé

5 dl vatten
1 msk kycklingbuljong
2 msk splittrade ärtor
2 dl grötris

Skala och hacka löken, bryn den i oljan. Dela kycklingfilén i bitar. Tillsätt kycklingen när löken fått färg. Det är viktigt att du inte steker kycklingen då den sedan ska koka.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka på hög värme i 2 minuter, rör om då och då.

Sänk sedan värmen och lägg på locket, rör om då och då.

Låt sjuda i 15-20 minuter. Om du märker att riset är hårt så tillsätt mer vatten.

Tips!
Det är viktigt att du tillagar denna rätt i en teflonkastrull.


Minipizzor



Ingredienser för två portioner:

12½ g jäst
1 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
½ krm salt
2-2½ dl vetemjöl

tomatpuré eller tomatsås
ost
mozzarella
oliver
skinka
salami
skogschampinjoner

Sätt ugnen på 225°C.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt oljan, saltet och till sist mjölet. Knåda till en smidig deg. Täck över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.

Bre på tomatpurén eller tomatsåsen och strö över osten. Tillsätt även pizzornas ”fyllning”. Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 8-12 minuter.


Sparrisplättar



"Sparrisplättar brukar mamma
slänga ihop när vi vill ha en god
och snabb lunch på helgerna.
Denna rätt är en favorit just för
att den är enkel att tillaga och
väldigt god."

Ingredienser för åtta plättar:

2 ägg
3 msk vetemjöl
salt
svartpeppar

250 g konserverad sparris

1 msk olja

Hetta upp oljan i en stekpanna.

Blanda äggen och mjölet till en slät smet. Tillsätt salt och peppar efter behag.

Häll försiktigt av vattnet ifrån de konserverade sparrisarna. Dela dem på hälften.

Ta 4 sparrishalvor i taget och doppa försiktigt i smeten. Lägg dem sedan i den heta oljan. Stek dem gyllenbruna och servera med en sallad.

Tips!
Halvera mängden sparris och servera som förrätt.


Energidrink



"Det här är en härlig och
uppfriskande drink, när jag
hittade receptet var jag helt
såld!"

Ingredienser för två drinkar:

6 apelsiner
2 dl tranbärsjuice

2 citrongräs
1 kiwi
2 tsk hackad ingefära

Pressa apelsinerna och blanda ner apelsinsaften och tranbärsjuicen i en bunke.

Hacka ingefäran och nedre delen av citrongräsen. Skala och skär kiwin i små bitar. Blanda sedan i alla ingredienserna i bunken och mixa dem slätt.

Sila av och fördela i två stora glas.

 


Sommardrink



"Det bästa jag vet är sommaren.
Att ha med den här drinken som
innehåller det somrigaste som
finns, nämligen jordgubbar, var
en självklarhet."

Ingredienser för två drinkar:

1 lime
½ dl vatten
¼ dl jordgubbsextrakt
1 ask isbitar
250 g frysta jordgubbar

Dela limen och pressa ur saften i en blender. Häll ner de övriga ingredienserna i blendern och blanda tills du får en slät blandning. Servera omgående.

Tips!
Har du ingen blender kan du använda en stavmixer eller en kaffekvarn för att mixa jordgubbarna.


Flädersblomssaft



"Fläderblomssaft är något som
har funnits i mitt liv så länge jag
kan minnas. Det ger mig riktig
sommarkänsla!"

Ingredienser för tre liter saft:

ca 40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra

2 l vatten
2 kg socker

2 krm natriumbensoat

Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke. Borsta citronerna noggrant i varmt vatten, skär dem i klyftor och sedan i skivor.

Lägg dem och citronsyran i bunken.

Koka upp vattnet och sockret. Häll ner vatten- och sockerblandningen i bunken och rör om. Täck över bunken och låt den stå svalt i ca 5 dygn.

Sila saften och tillsätt natriumbensoatet utrört i lite av saften.

Häll upp saften i flaskor.

Späd saften till önskad styrka.

Tips!
Frys saften om du inte tänker konsumera tre liter outspädd fläderblomssaft inom en snar framtid.


Ingefärste



"Det här teet brukar mamma
alltid göra till mig när jag är
förkyld och det är riktigt bra
botningskur!"

Ingredienser för två koppar te:

4 dl kokande vatten
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk honung
kanel

Koka vattnet och blanda ner ingefäran och honungen. Krydda med kanel.


Chaite



Ingredienser för två koppar te:

4 dl vatten
1 bit färsk ingefära
2 kanelstänger
8 kardemummakärnor
3 tsk svart te

2 dl mjölk

Sjud vattnet och kryddorna i en kastrull med lock i ca 5 minuter. Tillsätt teet och låt det dra i ytterligare 5 minuter.

Värm mjölken försiktigt i en kastrull till rykpunkten (ca 65°C) och vispa till ett mjölkskum.

Sila teet och häll upp det i kopparna. Häll försiktigt i mjölken och skummet

Tips!
Om du inte vill att teet ska smaka så juligt kan du utelämna kardemummakärnorna.


Äggtoddy



Ingredienser för två portioner:

4 äggulor
4 msk socker

Vispa äggulorna med sockret tills toddyn blir luftig och nästan vit. Servera i fina glas eller mysiga koppar.

Tips!
Lyxtoddy - blanda 2 dl äggtoddy från grundreceptet med 1 dl vispad grädde

Chokladtoddy - riv mörk choklad över toddyn

Konjak eller rom - spetsa äggtoddyn med konjak eller mörk rom


Chockladtårta



"Det här receptet på chokladtårta
har min mamma använt sedan jag
var liten. För mig är inte det här
en kladdkaka utan en chokladtårta."

Ingredienser till en tårta:

smör
kokos

200 g smör
200 g mörk blockchoklad

4 ägg
2 dl socker

2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225°C. 

Smörj en form med löstagbar kant och bröa den sedan med kokos.

Smält smöret, stäng av plattan när allt smör är smält. Bryt ner blockchokladen och rör om tills chokladen har smält.

Vispa äggen och sockret till ett poröst vitt skum. Blanda ner chokladbladningen.

Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten.

Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter.

Tips!
Se efter tårtan ofta när den står i ungen, den blir lätt bränd.


Hoyony’s Chokladkaka med Tryffel



"Vår granne Hoyony är riktigt
duktigt på att göra efterrätter
och en dag kom hon över med
denna gudomligt goda chokladtårta.
Ett perfekt alternativ om man vill ha
en lite lyxigare kladdkaka."

Ingredienser till en kaka:

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
kokos

1½ dl vispgrädde
2 msk smör
200 g marabou mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Rör ner sockret, kakaon och vaniljsockret. Rör sedan ner ett ägg i taget och till sist mjölet.

Smöra och strö kokos i en form. Bred ut smeten i formen

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten.

Koka under tiden upp grädden och smöret i en kastrull. Ta det från plattan. Bryt ner chokladen och rör om. Låt tryffeln kallna och sätt sedan in i kylen i ca 1 timme. Låt tryffeln halvstelna. Bre över tryffeln på kakan och låt den stå kall i minst 1 timme innan servering.

Tips!
Servera med en frukt- eller bärsallad för att bryta av kakans sötma.

Gör gärna kakan en dag tidigare för bästa resultat.


Ryttarkaka



Ingredienser till en kaka:

flytande margarin
kokos

3 dl socker
2 ägg
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl mjöl
100 g smält smör

100 g smör
ca 2 dl kokos
2 dl socker
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med margarinet och använd kokosen istället för ströbröd.

Häll sockret och äggen i en bunke och rör om. Tillsätt vaniljsockret, saltet, kakaon, mjölet och det smälta smöret. Rör om. Häll blandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Medan kakan står i ungen kan du förbereda kokosglasyren.

Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den börjar tjockna. Om glasyren kokar för mycket kan den lätt sockra sig.

Bred glasyren över kakan. Sätt in den lite högre upp i ugnen och grädda ytterligare 10 minuter eller tills glasyren fått färg.

Tips!
För att få den klassiska ryttarkakan kan du byta ut vetemjölet och mjölken i glasyren mot 1½ dl grädde och 1 dl sirap.


Maryam's Pudding



"I Kurdistan så fanns det ett kvinnocafé
och där hade de denna pudding som är
min absoluta favorit-efterrätt och det tog
många år att få fram detta recept som
smakar precis som kvinnocaféts pudding."

Ingredienser för två puddingar:

3 dl standardmjölk

3 msk maizena/majsstärkelse
½ dl kallt vatten

1 msk socker
1 krm vaniljsocker

1 krm rosenvatten

Koka upp mjölken i en kastrull.

Medan mjölken kokar ska du blanda ihop majsstärkelsen och vattnet. Se till så att blandningen är klumpfri.

Tillsätt sockret och vaniljsockret när mjölken kokat upp. Sänk värmen och tillsätt blandningen av majsstärkelse och vatten under omrörning. Det är väldigt viktigt att du rör om hela så att det inte bildas klumpar.

Tillsätta rosenvattnet när blandningen tjocknat. Rör sedan om i en minut. Häll upp i serveringsskålar och låt svalna. Sätt in dem i kylskåpet.

Servera puddingarna kylda och toppa med kanel efter smak.

Tips!
Denna efterrätt kan även ätas varm, den är då bra mot halsont.


Saffransglass



Ingredienser för två portioner:

2½ dl vispgrädde
½ dl strösocker

½ pkt saffran
2 äggulor
3 krm rosenvatten
1 tsk vaniljsocker

½-1 msk skalade pistagenötter

Koka upp grädden och strösockret.

Tillsätt saffran, rör om och ta kastrullen från värmen.  Rör ner äggulorna och rosenvattnet. Värm på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Smaksätt med vaniljsockret.

Sila krämen och låt den kallna. Frys glassen i minst 4 timmar.

Ta fram den ca 30 minuter innan servering.

Hacka pistagenötterna och garnera glassen med dem.


Eva's Cheese-Cake



"Cheese-cake får mig att tänka
på min mamma eftersom att detta
receptet är en av hennes specialitéer,
att ha med det i kokboken känns
självklart!"

Ingredienser till en kaka:
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost

3 dl vispgrädde

krossad dubbeldaim

4 digestivekex

Vispa samman äggulorna, strösockret, vaniljsockret och philadelphiaosten.

Vispa grädden och rör ner den blandningen.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Krossa dubbeldaimen och rör ner även den.

Smörj en form med löstagbar kant och smula två kex i formen.

Häll i smeten i formen och smula två kex ovanpå.

Ställ kakan i frysen i 12 timmar.

Tips!
Ta fler än 4 kex om du vill ha en tjockare botten på kakan.


Banoffeepaj



"Sedan jag var liten har jag
älskat sötad kondenserad mjölk.
Så att ha med Banoffeepajen
som innehåller just sötad
kondenserad mjölk var en
självklarhet."

Ingredienser för en paj:

1 burk sötad kondenserad mjölk

150 g margarin
400 g digestivekex

2 dl vispgrädde
2 bananer
1 dubbeldaim

Koka upp vatten så att den täcker burken med den sötade kondenserade mjölken. Låt koka i 2 timmar. Det är väldigt viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden, annars riskerar du att få kolasås i hela köket.

Medan den kondenserade mjölken kokar kan du förbereda resten.

Smält smöret och krossa digestivekexen till smulor. Blanda smöret och kexen och tryck ut i en form med löstagbar kant.

Ställ in formen i kylen.

Vispa grädden och krossa dubbeldaimen.

När den kondenserade mjölken har kokat i 2 timmar ska du skölja den med kallt vatten. Öppna burken och du har nu fått en god kolasås. Bre ut kola såsen över pajbottnen. Skiva en av bananerna och lägg på kolasåsen. Bre över grädden.

Garnerna med den andra bananen och dubbeldaimen.


Bananpaj med Maragängtäcke



"Jag har aldrig varit så förtjust
i fruktpajer, men just den här
tycker jag är underbar!"

Ingredienser för en paj:

175 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

3 bananer

3 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret. Blanda mjölet, sockret, vaniljsockret, bakpulvret och smöret till en pajdeg. Tryck ut pajdegen i en form och nagga sedan lite lätt med en gaffel.

Mosa bananerna och bre ut dem på pajdegen.

Vispa äggvitorna och sockret tills det är fast, man ska kunna vända på bunken utan att smeten rinner ut. Häll marängsmeten på pajdegen och bananerna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Tips!
Man kan sätta in en plåt ovanför pajen när den är i ugnen, i slutet av gräddningstiden, så att marängen inte bränns.

Servera gärna med glass.


Heta Bananer med Kokoskolasås



Ingredienser för två portioner:

1 dl kokosmjölk med minst 15 % fett
¼ dl strösocker
¼ dl vit sirap

1½ banan
1 tsk smör
1 tsk farinsocker
½ tsk mald ingefära
1 krm chilipulver
1 msk pressad limesaft

vaniljglass
kokos

Blanda kokosmjölken, sockret och sirapen i en kastrull, koka kraftigt i 5-10 minuter, tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Skala bananerna och skär dem i bitar. Stek dem i smöret på svag värme. Krydda med farinsockret, den malda ingefäran, chilipulvret och den pressade limesaften.

Servera bananerna med vaniljglassen och såsen. Strö kokos över glassen.

Tips!
Om såsen inte tjocknat efter 10 minuter så ta av den ifrån plattan och låt den svalna, den kan tjockna i efterhand.


Vitchockladmousse



Ingredienser för åtta små portioner:

2 dl vispgrädde

150 g vitchoklad
1 ägg

1 dl kesella kvarg
färska bär eller frukt

Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad.

Vispa ägget och tillsätt chokladen, när du gör detta är det viktigt att du rör om hela tiden så att chokladen inte stelnar. Rör ner kvarg och tillsist grädden.

Häll upp moussen i dessertglas, låt den sedan stå i kylen i ca en timme.

Toppa moussen med bären eller frukten innan du serverar den.

Tips!
Kan serveras som fyra stora portioner istället för åtta små.

Servera gärna tillsammans med en liten bit kladdkaka.


Ris på Kuridskt vis med Cornflakesbotten



"Kurdiskt ris är basen i den
kurdiska matkulturen och något
som jag ätit sedan barnsben,
en självklar favorit."

Ingredienser för två portioner:

2 dl ris
5 dl vatten
1 msk salt

1 msk rapsolja
1 dl cornflakes
2 msk vatten

½ dl rapsolja

Häll riset, vattnet och saltet i en kastrull, låt koka i ca 15 minuter. Rör om då och då.

När riset är al dente så ska du sila det. Skölj sedan ur kastrullen och torka den. Värm oljan i kastrullen och sänk sedan värmen när du häller i cornflakes och vattnet. Häll på riset omgående och lägg på locket.

Värm upp rapsoljan på högsta värme. När oljan är riktigt varm ska du ringla det över riset. Lägg på locket och vänta i någon minut. Riset är klart att servera när botten är fast och riset är lagom mjukt.

Tips!
Istället för cornflakes kan du använda tunt skivad potatis eller
libabröd.

För festligare ris kan du blanda en nypa saffran med 1 msk kokande vatten och sedan röra ner lite ris i detta. Blanda därefter det vita och det gula riset. Stek även 3 msk berberisbär och rör ner i riset.


Lasange



Ingredienser för två portioner:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g köttfärs
1 msk olja

ca 200 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ buljongtärning
½ tsk salt
svartpeppar
1 tsk basilika, timjan eller oregano

1½ msk margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
vitpeppar
1 dl riven ost

5-6 st lasangeplattor

Sätt ugnen på 250°C.

Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen och löken i oljan.

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, den halva buljongtärningen och kryddorna. Koka under lock på svag
värme i ca 15 minuter.

Gör under tiden ostsåsen. Smält margarinet och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken och rör om. Koka 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och osten.

Varva köttfärssåsen, ostsåsen och lasangeplattorna i en ungssäkerform. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 minuter.


Shami Kebab



Ingredienser för två portioner:

125 g nötfärs
½ gul lök
½ tomat
salt
svartpeppar
persilja

rapsolja

Skala och riv löken innan du blandar ner den i nötfärsen. Riv sedan ner tomathalvan. Blanda ner kryddorna och forma till små biffar.

Stek biffarna gyllen bruna i oljan.

Servera med ris, sallad shirazi och eventuellt några stekta cocktailtomater.

Tips!
Blanda ner en liten finriven potatis i nötfärsen, detta gör att biffarna behåller formen när du steker dem.


Chili Con Carne



"Jag tycker att chili con carne
är en rätt som i alla fall jag äter
alldeles för sällan. Detta receptet
brukar mina föräldrar använda
och det är supergott!”

Ingredienser för två portioner:

1 gul lök
½ grön paprika
½ röd paprika ca
2 msk olja
ca 300 g köttfärs

ca 200 g krossade tomater
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
½-1 msk chilipulver eller 2 krm cayennepeppar

ca 250 g konserverade vita bönor

Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikorna. Fräs löken och paprikorna i en gryta med oljan. Öka värmen och blanda i köttfärsen, fräs den under omrörning.

Tillsätt de krossade tomaterna och kryddorna. Koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Blanda i bönorna när det är ca 5 minuter kvar av tillagningstiden, fortsätt att koka på svag värme.

Servera med ris.

Tips!

För en ännu smakrikare rätt kan du välja krossade tomater med basilikasmak.


Khaliq's Köttfärsgryta



“Denna köttfärsgryta symboliserar
min pappa för mig och därav var
det en självklarhet att ha med denna.”

Ingredienser för två portioner:

½ dl splittrade ärtor

250 g köttfärs
1 dl vatten
½ gul lök

2 krm curry
3 krm svartpeppar
4 krm salt
1 msk mixad torkad lime

4 dl vatten
2 msk tomatpuré

1 stor potatis
3 msk rapsolja

Blötlägg ärtorna.

Rör ihop köttfärsen och vattnet i en kastrull, på hög värme. Rör om ofta så att köttfärsen inte klumpar sig. Riv löken och blanda ner den i köttfärsen när nästan allt vatten kokat bort.

Blanda ner kryddorna när köttfärsen och löken brynts. Rör väl och sänk värmen.

Häll i vattnet, tomatpurén och ärtorna, låt sjuda.

Skala och dela potatisen i tunna rektangulära former. Fritera dem i oljan tills de fått en gyllenbrun färg. Rör ner potatisen i grytan.

Servera grytan med ris.


Kyckling i Het Sås



“Jag har alltid tyckt om asiatisk
mat och jag fastnade för den här
rätten för att jag tycker att
smaken påminner om kinamat.
Den blir lika god varje gång man
lagar den, det går inte att
misslyckas med den!"

Ingredienser för två portioner:

2 kycklingfiléer
1 äggvita
2 krm salt
2 tsk majsstärkelse

2 vitlöksklyftor
½ grön paprika
½ röd paprika
100 g champinjoner
2 msk rapsolja

1 dl torr sherry eller torrt vitt vin
1 msk kinesisk soja
1 msk kycklingbuljong
½ msk majsstärkelse
1-2 tsk sambal oelek

Strimla kycklingfiléerna. Rör ihop äggvitan, saltet och  majsstärkelsen. Vänd kycklingbitarna i blandningen.

Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skär paprikorna i bitar och skiva champinjonerna.

Hetta upp oljan. Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem. Fräs sedan paprikan, champinjonerna och vitlöken tillsammans med kycklingfiléerna.

Blanda samman majsstärkelsen, sherryn, sojan och sambal oelek till en woksås.

Häll slutligen woksåsen över de övriga ingredienserna och rör om tills såsen tjocknar. Servera tillsammans med nudlar eller ris.

Tips!
Tillsätt cashewnötter eller osaltade jordnötter för mer variation.


Kefta



Ingredienser för två portioner:

1½ dl grötris

1 gul lök

250 g köttfärs
100 g gräslök, mynta och persilja
1 tsk curry
salt
svartpeppar

2 msk splittrade ärtor
2 msk tomatpuré
kokande vatten

Blötlägg riset.

Riv och bryn löken i en kastrull.

Blanda ihop hälften av den brynda löken och köttfärsen i en bunke. Tillsätt 50 g av örterna till köttfärsen och de resterande 50 g rörs ner i kastrullen.

Häll av vattnet från riset och mosa sönder dem en aning.
Tillsätt riset och kryddorna till köttfärsen, knåda blandningen väl. Gör bollar av blandningen.

Rör ner de splittrade ärtorna och tomatpurén i kastrullen. Lägg bollarna i kastrullen och häll på kokande vatten så att de täcks.

Låt sjuda utan lock i ca 45 minuter. Rör om då och då.

Tips!
För en annorlunda smak kan du ha en dadel, utan kärna, i varje "boll".

Fesenjan



Ingredienser för två portioner:

1 gul lök
1½ msk olja
1 kycklingfilé
salt
svartpeppar

6 dl vatten
1-1½ dl granatäpplepuré

ca 2½ dl valnötter

Riv löken och bryn lätt i oljan i en gryta. Blanda ner kycklingen och stek den med löken. Krydda med saltet och pepparn.

Häll i vattnet och granatäpplepurén. Låt koka medan du gör i ordning valnötterna.

Mal valnötterna, rosta dem och rör därefter ner dem i grytan. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 20 minuter.

Tips!
Du kan mala valnötterna i en kaffekvarn (som du inte använder till kaffebönor). Har du inte tillgång till en kaffekvarn så kan du mortla eller krossa dem.
När du rostar valnötterna är det viktigt att du rör om hela tiden så att de inte bränns vid.

 


Maria's Enchiladas



“Jag hade aldrig ätit enchiladas
innan Maria bjöd mig på den här
rätten, jag tycker den är jättegod
och jag har även bjudit mina vänner
på den. Det är en rätt som både är
enkel att tillaga och enkel att tycka om.”

Ingredienser för två portioner:

2 kycklingfiléer
olja
½ gul lök
½ burk majs
2 dl naturell crème fraiche
½-1 dl chili/paprika crème fraiche
ev. 1 tsk sambal oelek

4 tortillabröd
rikligt med riven ost

Sätt ugnen på 225°C.

Tärna kycklingfiléerna och bryn dem i oljan. Hacka löken och bryn den tillsammans med kycklingfiléerna. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.

Fördela röran på tortillabröden. Rulla ihop bröden och lägg dem i en ugnssäker form, strö över den rivna osten och gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Servera rikligt med sallad till.

Tips!
Du kan förbereda kycklingröran en dag i förväg.


Task Kebab



Ingredienser för två portioner:

2 kycklingfiléer
½ gul lök
1 msk olja
salt
svartpeppar

1 msk tomatpuré
½ tsk citronsyra
1 tsk curry
1 dl kokande vatten

1 tomat
1 potatis
2 vitlöksklyftor

Dela kycklingfiléerna i stora bitar och hacka löken. Fräs kycklingen och löken i en kastrull med olja. Tillsätts salt och peppar efter behag.

Blanda ihop tomatpurén, citronsyran, curryn och vattnet och häll i blandningen i kastrullen.

Dela tomaten, skala och dela potatisen. Häll sedan i potatisen och tomaten i kastrullen, pressa i vitlöksklyftorna. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 20 minuter. Känn med en provnål på potatisen, när potatisen är färdigkokt är grytan redo att serveras.

Servera med ris.

Tips!
Skala och hacka lite ingefära och rör ner i grytan för en annorlunda smak.


Hummersoppa



Ingredienser för två portioner:

3 morötter

2 msk smör
3 msk mjöl
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 msk hummerfond
3 msk sherry
2 msk matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar
2 krm salt

Skala och dela morötterna. Koka dem i ca 10 min och mixa dem sedan.

Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Häll i vattnet och vispa till en jämn röra. Pressa i vitlöksklyftan och häll i hummerfonden under omrörning. Blanda i de mixade morötterna, sherryn samt matlagningsgrädden, låt koka upp. Tillsätt pepparn och saltet.

Servera med ostflarn.

Tips!
Vill du ha en hetare soppa så kan du tillsätta 2 droppar tabasco.
Halvera mängden ingredienser om du vill servera soppan som förrätt.


Varm Avokadosoppa



“Avokado är heltklart en av mina
favoritfrukter och jag tycker att
smaken av avokado i en krämig
soppa är jättehärlig! Rätten är
enkel och smakrik, perfekt som
förrätt eller lunch.”

Ingredienser för två portioner:

½ gul lök
1 msk olja
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl crème fraiche

2 avokado

1 msk pressad limesaft
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan. Häll på vattnet, kycklingfonden och crème fraichen. Låt koka upp.

Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna under tiden som resten av soppan kokar upp. Skär avokadorna i mindre bitar. Häll i dem i soppan och låt koka någon minut. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare.

Tillsätt limesaften, saltet och pepparn.

Tips!
Servera gärna med en smörgås.
Halvera mängden ingredienser om du vill servera soppan som förrätt.


Klassisk Västerbottenpaj



"I maj 2009 fick jag gå på min första bal.
På den balen serverade västerbottenpaj
som förrätt och jag blev såld eftersom
den var så god. Att ha med den bland
mina favoriträtter var en självklarhet."

Ingredienser för fyra små pajer:


75 g smör
1 dl vetemjöl
½ msk vatten

100 g riven västerbottenost
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
salt

Sätt ugnen på 180°C.

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i fyra små pajformar och nagga dem med en gaffel. Lägg formarna i frysen medan du förbereder pajfyllningen.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut dem och häll i fyllningen. Grädda pajerna i ytterligare 20 minuter.

Dekorera pajerna med finhackad rödlök, rom, gräslök och en klick crème fraiche vid sidan av.

Tips!
Denna paj kan göras som stor paj till lunch och även ätas kall.


Marianne's Kantarellmackor



“Det finns inte mycket som smakar
lika gott som nyplockade, stekta
kantareller på en rostadmacka!
Detta var en rätt som jag inte
tvekade på att ha med i vår kokbok.”

Ingredienser för två portioner:

2 skivor majsbröd
ca 50 g kantareller
smör
salt
vitpeppar

Stek kantarellerna i smöret, krydda med saltet och pepparn.
Rosta brödskivorna och bre dem. Häll på kantarellerna. Servera mackorna omgående.

Tips!
Ta gärna mer än 50 gram kantareller, tänk på att kantarellerna krymper mycket när du steker dem.


Förrättsmackor med mozzarella




“Det här receptet hittade jag i en
tidning hemma hos min farmor och
farfar, jag fastnade för det och jag har
bjudit både familj och vänner på dessa
förrättsmackor”


Ingredienser för två förrättsmackor:

2 skivor bröd
1 citron
2 tsk mjöl
1 ägg
1 msk olivolja
2 tsk vatten

ca 125 g mozzarella ost
citronpeppar
salt

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda samman citronsaften, mjölet, ägget, olivoljan och vattnet. Skiva brödet på diagonalen och pensla med bladningen på båda sidorna.

Skiva mozzarellan och lägg den mellan två brödhalvor. Krydda med citronpepparn och saltet.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills mozzarellan har smält.

Tips!
Anpassa mängden citronsaft beroende på hur syrlig du vill ha din förrätt.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0